10 Mar

Den alltid aktuella Agatha Christie

Nu i dagarna utannonserades det att den berömde amerikanske skådespelaren Willem Dafoe skall spela i den nya versionen av Agatha Cristies Mordet på Orientexpressen. Filmen skall regisseras av Kenneth Branagh, som även skall spela Hercule Poirot, och har en rejält stjärnspäckad deltagarlista med namn som Michelle Pfeiffer och Johnny Depp, även om Angelina Jolie till sist avböjde.

Agatha ChristieAgatha Christie blir med detta återigen ett av de hetaste namnen i deckarförfattar-världen och en helt ny generation kommer att introduceras till en av hennes största succéer. Boken kom ut år 1934 och genast blev en bästsäljare. Boken utspelar sig på det berömda tåget och involverar, som alltid är fallet med Christies berömdaste mordmysterier, ett större antal passagerare som alla är misstänkta på mordet av en man vid namn Mr. Ratchett. Under handlingens gång får läsaren veta hur var och en haft någon form av relation till mordoffret och att de alla har starka anledningar att vilja se honom död.

Fyrtio år efter att deckarromanen släppts filmatiserades den med en minst lika storlagen rollista av filmstjärnor, som Anthony Perkins och Sir John Gielgud, för att inte glömma den svenska superstjärnan Ingrid Bergman, som till och med vann en Oscar för sin roll. Boken har också gjorts om till olika Tv-versioner och skall nu alltså återigen upp på vita duken.

Vad som gör Agatha Christie till en så tidlös författare är att hennes mordmysterier alltid är välskrivna och mycket genomtänkta; det är nästan omöjligt att gissa sig till slutresultatet och läsaren/tittaren fängslas med en gång. Karaktärerna och deras öden känns samtida och deras liv och problem är de samma som idag och det är ingen tillfällighet att författarinnans bok Musfällan fortfarande går för fulla hus sedan premiären 1952 och därmed är världens längst pågående teaterproduktion.

Den annars så försynta och nästan alldagliga Christies geni fascinerar och fängslar generation efter generation och i november kan hennes fans se fram emot den nya versionen.